Procés de debat i consulta del Pla de Drets Humans de Catalunya
#ÀgoraDeDrets Volem que la ciutadania digui la seva respecte a les mesures proposades per a cada un dels drets humans que conformen el pla
Àgora Virtual del Pla de Drets Humans de Catalunya
06-06-2019 - 31-07-2019
Veure les fases
Dret al treball
MESURES PER MILLORAR L'ESTAT DEL DRET
Les propostes que es detallen a continuació s’han d’abordar des de la lògica de “reconstitucionalització” dels drets laborals per a garantir els principis de l’Estat social ja previst a la pròpia Constitució.
Així, seria necessari reformar la Constitució per tal de reforçar i elevar el rang dels drets laborals i reconèixer el dret al treball com element essencial de la condició de ciutadania.
Entretant, i per tal de contrarestar les diverses reformes laborals, es podria elaborar una carta de Drets dels treballadors i treballadores que reforci i informi la normativa que fixa la regulació de les relacions de treball.
[Protecció, qualitat i igualtat del dret al treball]
1) Ratificar la revisió de la Carta social Europea i adherir-se al Protocol que permet al Comitè Europeu de Drets Socials avaluar-ne el grau d’aplicació.
2) Ratificar el Conveni 189 de la OIT sobre treball domèstic.
3) Millorar la protecció social de les persones desocupades:
3.1) Garantir la funció de substitució del salari de la prestació d’atur contributiva a través d’incrementar-ne els percentatges i els topalls de la quantia mensual així com d’allargar-ne la durada (mínim sis mesos i màxim tres anys).
3.2) Garantir que les persones de més de cinquanta anys beneficiàries de la protecció social per desocupació puguin cotitzar per jubilació i garantir que les persones autònomes de més de cinquanta-cinc anys tinguin un règim jurídic similar al dels treballadors/es per compte d’altri.
3.4) Agilitzar i fer efectiva la Llei de Renda Garantida de Ciutadania.
3.5) Individualitzar l’atenció a les persones en situació de recerca de feina, especialment dels col·lectius amb més dificultats, i augmentar els recursos dels serveis públics d’ocupació.
4) Integrar la Formació Professional inicial i per a l’ocupació:
4.1) Reforçar el dret a la formació en el treball i la relació de la formació professional amb la realitat de l’empresa.
4.2) Promoure la inclusió en la negociació col·lectiva i la participació de les organitzacions empresarials i sindicals en el govern de les polítiques de Formació Professional.
4.3) Articular la Formació Professional Dual a través de la contractació laboral derogant el RD 1529/2012 i establint mesures per evitar el frau i l’explotació laboral.
5) Impulsar i promoure el Tractat Vinculant sobre Empreses Transnacionals i Drets Humans de l’ONU.
6) Impulsar un centre de vigilància d’empreses presents a Catalunya que operen a l’exterior.
7) Dotar de caràcter representatiu el Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible.
8) Modificar la legislació per tal de:
8.1) Causalitzar la contractació, combatre el frau i desincentivar la contractació temporal.
8.2) Evitar l’ús fraudulent de la subcontractació.
8.3) Universalitzar els Plans d’igualtat a les empreses i establir la figura de responsable sindical d’igualtat a l’empresa.
8.4) Combatre la bretxa salarial i la violència de gènere mitjançant mesures efectives.
8.5) Abordar els efectes de les noves tecnologies sobre les relacions laborals i, en especial, les formes d’economia de plataforma i col·laborativa.
8.6) Fer efectiu el dret al descans a través de garantir el dret a la desconnexió un cop acabada la jornada laboral.
8.7) Reforçar el caràcter vinculant de les clàusules socials de caràcter laboral en la normativa de contractació pública i derogar l’actual Llei de desindexació.
[Salut en el treball]
9) Millorar la salut en el treball a través de:
9.1) Incidir en la qualitat de l’ocupació i la participació dels treballadors/es en qüestions d’organització del treball.
9.2) Revisar el model de mútues d’accidents de treball per tal de reforçar-ne el caràcter públic i augmentar els control de la seguretat social i millorar la participació dels representants sindicals.
9.3) Reforçar la independència dels serveis de prevenció.
9.4) Abordar la prevenció de riscos laborals amb perspectiva de gènere i el debat de la conciliació personal i/o familiar.
[Llibertat sindical i defensa del treballador]
10) Garantir el dret de vaga i la llibertat sindical a través de:
10.1) Revisar o derogar l’article 315 del Codi Penal i els articles de la Llei de seguretat ciutadana que col·lideixen amb l’exercici dels drets fonamentals.
10.2) Acordar, en situació d’absència de conflicte, els serveis mínims sectorials per a les convocatòries de vaga entre el Govern i les organitzacions empresarials i sindicals més representatives.
11) Reconèixer la legitimitat de les organitzacions sindicals i empresarials que ostentin el caràcter de més representatives a exercir el dret a la concertació i al diàleg social promovent els marcs que permetin fer-ho efectiu en les qüestions de transcendència socioeconòmica.
12) Promoure i impulsar convenis de col·laboració entre les organitzacions sindicals catalanes i les d’altres països per tal de realitzar i fer el seguiment dels drets humans laborals i contribuir a consolidar les confederacions sindicals internacionals.
13) Establir l’obligatorietat de les Memòries de responsabilitat social corporativa, amb participació dels representants dels treballadors/es.
14) Garantir la tutela judicial efectiva a través de:
14.1) Modificar els articles de la Llei processal i de la Jurisdicció Social que dificulten la tutela judicial efectiva.
14.2) Reformar l’actual Llei concursal per tal de d’afavorir preferencialment els treballadors i establir l’obligatorietat de la continuïtat de l’empresa quan aquesta sigui rendible.
14.3) Formar els jutges d’acord amb els estàndards internacionals de protecció dels drets humans.
15) Modificar la legislació laboral per tal de:
15.1) Fer prevaldre el conveni sectorial sobre el d’empresa i recuperar la ultraactivitat dels convenis.
15.2) Garantir i dotar de força vinculant la negociació col·lectiva al sector públic i a les administracions públiques.
15.3) Garantir una protecció efectiva contra l’acomiadament sense causa a través de: augmentar les indemnitzacions; recuperar els salaris de tramitació; ampliar els supòsits de nul·litat i conseqüent readmissió; garantir la readmissió en tot cas a situacions o col·lectius específics; del dret a la readmissió o acomiadament amb indemnització en cas de la seva improcedència.
[Explotació laboral, treball forçós i treball irregular]
16) Augmentar els efectius de la Inspecció de Treball d’acord amb els estàndards de l’OIT i reforçar la lluita contra el frau en la contractació temporal i a temps parcial i contra les formes de treball irregular i l’explotació laboral.
17) Adoptar les següents mesures per combatre l’explotació laboral:
17.1) Endurir les penes de les societats mercantils o empresaris que trafiquen amb persones o les exploten laboralment.
17.2) Sensibilitzar a la societat respecte de les situacions d’explotació laboral, en especial el treball domèstic.
17.3) Donar suport a les víctimes d’explotació laboral i a qui ho denunciï.
Pots consultar la diagnosi de l'estat del dret a Catalunya, elaborada per l'Estructura de Drets Humans de Catalunya, a l'apartat de documents relacionats (al final d'aquesta pàgina).
#ÀgoraDeDrets #ÀgoraVirtual
#ÀgoraDeDrets #ÀgoraVirtual
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
The article posted was very informative and useful. You people are doing a great job. Keep going. Zwembad tuin
Carregant els comentaris ...