Procés de debat i consulta del Pla de Drets Humans de Catalunya
#ÀgoraDeDrets Volem que la ciutadania digui la seva respecte a les mesures proposades per a cada un dels drets humans que conformen el pla
Àgora Virtual del Pla de Drets Humans de Catalunya
06-06-2019 - 31-07-2019
Veure les fases
Drets de les persones amb discapacitat
MESURES PER MILLORAR L'ESTAT DEL DRET AL MÀXIM NIVELL D’AUTONOMIA POSSIBLE, VIDA INDEPENDENT I INCLUSIÓ SOCIAL: IGUALTAT D’OPORTUNITATS, ACCESSIBILITAT I AUTONOMIA
1) Iniciar una planificació estratègica, amb terminis adequats i amb la dotació de recursos suficients, per substituir l’entorn institucionalitzat per serveis de suport a la vida independent.
2) Desenvolupar un model de servei d’assistència personal per garantir la vida independent de les persones amb discapacitat i en situació de dependència, de manera que la figura de l’assistent personal es converteixi en un suport que permeti que puguin portar a terme el seu projecte vital.
3) Desplegar la Llei 13/2014, de 30 d’octubre, d’accessibilitat, la qual cosa suposa, entre d’altres, l’actualització del Codi d’accessibilitat, que és previ a la norma vigent.
4) Elaborar un mapa de l’accessibilitat a Catalunya en l’entorn, els transports, la comunicació i els serveis.
5) Verificar l’estat de compliment de l’obligació d’establir plans d’actuació i gestió dels àmbits de competència de cada administració (autonòmica i local) i fer una diagnosi de l’estat d’implementació de les mesures previstes en cada pla, segons el cas.
6) Elaborar i dur a terme els corresponents plans d’accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques en tots els àmbits sectorials i en totes les administracions en què encara no s’hagi fet.
7) Adoptar mesures per fer accessible la informació de les administracions públiques en línia i que garanteixin el dret a la igualtat en l’accés a la informació i a l’administració electrònica.
8) Implementar ajustos raonables per ajudar a garantir el dret a la igualtat d’oportunitat a les persones amb discapacitat de manera més immediata.
9) Adoptar mesures per assegurar el gaudi efectiu per part de les persones amb discapacitat i en condicions d’igualtat del dret al reconeixement i al suport de la pròpia identitat cultural i lingüística específica, inclosa la llengua de signes.
10) Adoptar mesures d’acció positiva per afavorir l’exercici del dret de les persones amb discapacitat a participar, en condicions d’igualtat amb les altres, en la vida cultural, les activitats recreatives, l’esplai i l’esport, i per assegurar-ne l’accés, en formats accessibles, a material cultural, programes de televisió, pel·lícules, teatre i altres activitats culturals, com ara serveis culturals, museus, cinemes, biblioteques i serveis turístics, i tant com sigui possible, a monuments i llocs d’importància cultural nacional.
11) Promoure la participació de les persones amb discapacitat en les activitats esportives generals a tots els nivells.
12) Garantir el dret dels infants i adolescents amb discapacitat, en condicions d’igualtat, a la participació en activitats lúdiques, recreatives, d’esplai i esportives, incloses les que es facin dins del sistema escolar.
13) Adoptar mesures per garantir la cadena d’accessibilitat entre l’entorn, les estacions i parades d’autobusos i transport ferroviari i els vehicles, en tots els casos en què no estigui garantida.
14) Mentre no es duguin a terme les intervencions tècniques necessàries per garantir l’accessibilitat universal, cal posar en marxa mecanismes alternatius i ajustos raonables que facilitin l’accessibilitat en el transport i la possibilitat del desplaçament autònom de les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda.
15) Consolidar i ampliar el servei d’ajuda a les persones amb mobilitat reduïda en els serveis ferroviaris.
16) Establir horaris fixos i coneguts per les persones usuàries dels mitjans de transport accessibles per a persones de mobilitat reduïda, tant autobusos urbans com interurbans, i molt especialment les rutes ferroviàries de les rodalies de Catalunya. 17) Adoptar mesures per garantir que els mitjans de transport disposen de sistemes de comunicació de la informació en formats accessibles per a persones amb discapacitat sensorial.
MESURES PER MILLORAR L'ESTAT DEL DRET A LA INTEGRACIÓ SOCIAL DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT
[Propostes amb relació al dret a l’educació i la formació]
1) Definir les ràtios de professionals adequades per a l’atenció d’alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) en règim d’educació inclusiva i les necessitats de suport a l’aula.
2) Dotar els centres escolars dels recursos humans necessaris per fer possible l’escolarització d’aquests alumnes en condicions adequades.
3) Completar la implantació de les unitats d’atenció a les NEE d’acord amb un estudi de les necessitats del territori .
4) Impulsar i finalitzar la reconversió definitiva dels CEE en centres de referència per a les escoles ordinàries com a mecanisme de suport per fer efectiva l’escolarització inclusiva.
5) Assegurar la formació dels docents (tant en els ensenyaments obligatoris com no obligatoris) en l’atenció d’alumnes amb discapacitats i amb NEE per garantir-los atenció individualitzada i especialitzada.
6) Garantir la inclusió de l’alumnat amb NEE a les activitats complementàries (sortides, colònies escolars, etc.) organitzades pels centres i al servei de menjador escolar, amb els suports que siguin necessaris en cada cas.
7) Garantir l’accés dels infants amb discapacitat a les escoles bressol, amb els suports que siguin necessaris en cada cas.
8) Garantir la suficiència de places reservades a l’educació no obligatòria i la diversificació d’itineraris formatius per a persones amb discapacitat.
9) Oferir, l’Administració educativa, els suports necessaris i establir les mesures d’ajustos raonables que es considerin adequats a cada cas per garantir la inclusió de les persones amb discapacitat també en els diferents itineraris educatius i formatius no obligatoris.
[Propostes amb relació a l’ocupació i la formació ocupacional]
10) Desplegar normativament i impulsar la consolidació de la figura assistencial personal com una opció real dins del SAAD per afavorir l’autonomia personal i la inserció social i laboral de les persones amb discapacitat.
11) Desenvolupar polítiques públiques d’ocupació que prioritzin l’ocupació dels col·lectius de persones amb discapacitat, amb l’objectiu de garantir-ne la protecció, promoció i integració, sense obstacles i preservant igualtat material d’oportunitats.
12) Establir polítiques públiques que afavoreixin la creació de llocs de treball adreçats a la inserció laboral de les persones amb discapacitat, en totes les modalitats possibles (ocupació ordinària i ocupació protegida a través dels CET).
13) Adoptar mesures adreçades a garantir possibilitats de treball amb suport a l’empresa ordinària a fi de millorar la integració de les persones amb discapacitat en el sistema ordinari de treball.
14) Millorar les polítiques de subvencions, ajuts i bonificacions de les quotes de la Seguretat Social adreçats a la inserció laboral de les persones amb discapacitat tant en l’ocupació ordinària, mitjançant el treball amb suport, com en l’ocupació protegida per mitjà dels centres especials d’ocupació.
MESURES PER MILLORAR L'ESTAT DEL DRET DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT A UN NIVELL DE VIDA ADEQUAT: SALUT, SERVEIS, PRESTACIONS I AJUTS SOCIALS
1) Garantir la tramitació dels procediments de reconeixement de grau de discapacitat i del reconeixement de la situació de dependència en el termini legalment establert, i molt especialment en el cas d’infants i adolescents.
2) Prioritzar el reconeixement del dret als serveis i les prestacions vinculades a la situació de dependència dels infants i adolescents, d’acord amb el seu interès superior, i tenint en compte que el reconeixement de les prestacions, ajuts o serveis a què pot tenir dret un infant o un adolescent pot afectar directament les seves condicions de criança i desenvolupament.
3) Consolidar la xarxa pública de serveis socials especialitzats per a persones amb discapacitat.
4) Dotar adequadament el sistema d’aquests recursos perquè es puguin cobrir els serveis especialitzats amb garanties i atenent a les necessitats detectades i les especificitats de cada cas a tot el territori català.
5) Fer un mapa dels servies residencials existents per a persones amb discapacitat.
6) Adoptar mesures per millorar la cobertura dels serveis residencials segons distribució territorial i segons tipus de servei d’acord amb la informació obtinguda en els punts anteriors.
7) Incloure en la Cartera de serveis socials i implementar en el territori els serveis residencials permanents i temporals per a infants i adolescents amb discapacitat, amb trastorn de conducta associat o sense, atenent a l’especificitat de la seva edat i també les necessitats específiques que comporta el trastorn de conducta associat a la discapacitat de l’infant o adolescent.
8) Ampliar la xarxa de serveis residencials d’estada temporal per a les persones amb discapacitat intel·lectual o física, amb cobertura a tot el territori, i amb els requeriments de suport que calgui en cada cas en funció de cada tipologia, segons el que estableixi Cartera de Serveis Socials.
9) Dotar de transparència l’estat actual de les llistes d’espera per als diferents tipus de serveis residencials per a persones amb discapacitat arreu del territori (nombre de persones i temps en espera).
MESURES PER MILLORAR L'ESTAT DELS DRETS DE PARTICIPACIÓ DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT
1) Fomentar la participació de les persones amb discapacitat en els assumptes públics i adoptar mesures per afavorir-ne la participació plena i efectiva en la direcció dels assumptes públics, sense discriminació i en condicions d’igualtat amb les altres.
2) Desplegar la reforma de la LOREG duta a terme per la Llei orgànica 2/2018, de 5 de desembre, per garantir el dret de sufragi de les persones amb discapacitat i, en concret, per establir els mecanismes per deixar sense efecte les limitacions en l’exercici del dret de sufragi de les persones incapacitades judicialment abans de l’aprovació d’aquesta llei.
3) Avançar en l’aprovació del conjunt de propostes de reformes normatives que prepara el Govern de l’Estat en el marc de l’Avantprojecte de Llei pel qual es reforma la legislació civil i processal en matèria de discapacitat, dictaminada favorablement pel Consell Econòmic i Social (Dictamen 5/2018, sessió del 24 d’octubre).
4) Impulsar mesures de reforma normativa adreçades afavorir que els operadors jurídics apliquin, en concordança amb el dret intern, les previsions de l’article 12 de la Convenció de drets de les persones amb discapacitat amb relació a la igualtat de totes les persones en l’exercici de la seva capacitat jurídica, amb l’objecte de garantir el ple exercici de tots els drets fonamentals per part de les persones amb discapacitat.
5) Promoure la participació les persones amb discapacitat en organitzacions i associacions no governamentals relacionades amb la vida pública i política del país, incloses les activitats i l’administració dels partits polítics.
Pots consultar la diagnosi de l'estat del dret a Catalunya, elaborada per l'Estructura de Drets Humans de Catalunya, a l'apartat de documents relacionats (al final d'aquesta pàgina).
#ÀgoraDeDrets #ÀgoraVirtual
#ÀgoraDeDrets #ÀgoraVirtual
Reportar contingut inapropiat
Aquest contingut no és apropiat?
Detalls del comentari
Estàs veient un sol comentari
Mostra tots els comentaris
Carry out the corresponding plans for accessibility diesel gas station near me and removal of architectural barriers in all sectoral areas and in all administrations where this has not yet been done.
Carregant els comentaris ...